Enkel forklaring om Ohms lov
Denne lov er bygget op omkring en masse tekniske regler, som de fleste ikke helt forstår alligevel. Derfor vil vi forsøge, at forklare det på en anden mere enkel måde.
Forestil dig, at du har et justerbart batteri og en coil, og batteriet er en vandslange og coilen er en tragt, hvor vandet løber igennem.
Skruer man batteriet op i watt/volt/grader eller lignede effekt, vil der løbe mere vand igennem vandslangen.
Tragten vil ikke blive større bare fordi der bliver presset mere vand igennem, men der imod vil vandet presses mere for at komme igennem. Dette vil belaste tragten, som i dette tilfælde er en coil, hvilket resulterer i at coilen vil blive opvarmet.
Batteri = vand - Coil = Tragt - Ohm = Hullet i tragten
Her er hvad der foregår i tragten - Hvis en coil har 0,1 ohm modstand, vil tragten (coilen) have et stor udmundingshul og vandet vil nemt kunne løbe igennem, da modstanden på coilen er meget lav. Omvendt, hvis modstanden er f.eks. 1,5 ohm vil modstanden være meget høj og tragten vil have et meget lille hul hvor vandet kan slippe igennem
Dette betyder at jo laver Ohm jo større er hullet i tragten og jo mere vand/strøm kan der gå igennem uden at coilen tager skade og brænder vattet af.
Ohms lov bruge som oftest når man bygger sine coil selv.
Ohm´s lov i teknisk sprog for nørder.
Ohms lov er en lov, som udregner sammenhængen af elektrisk spænding (U), elektrisk strøm (I) og elektrisk modstand (R). Ohms lov blev opfundet af Georg Simon Ohm da han, som den første person, undersøgte forskellige materialers modstand.
Udover Ohms lov er der også effektformlen som forklarer en belastning foretaget i det elektriske kredsløb man bruger. Tegnet for effekt skrives som et enkeltstående ”P”. Ved brugen af e-cigaretter kendes effekten ofte som watt (w), men effektformlen kan også bruges til at opgive f.eks. Nm/s, HK (hestekræfter) osv.
Georg Simon Ohm udtrykte i ord, at for en stor gruppe af materialer gælder disse to sande udsagn: 1. Modstand (R) er uafhængig af spænding (U). 2. Sammenhængen mellem spændingen (U) over strømmen (I) igennem en modstand (R) er lineær.
Ohms lov: U = R x I
Effektformlen: P = U x I
Her er en uddybende forklaring for, hvad bogstaverne står for:
U = Spænding U’et kommer oprindeligt fra det tyske ord ”unterschied” som betyder forskel. Begrebet spænding er den spændingsforskel der er mellem plus og minus. Et 9V batteri har en spænding fra +9V til -9V og tilbage til +9V osv. Spændingen måles altid i volt (forkortet V) og stammer fra den italienske fysiker Alessandro Volta.
R = Modstand Ligesom spænding, så er R’et fra det tyske ord ”resistanz” som betyder modstand. Modstanden i et objekt måles i ohm – opkaldt efter Georg Simon Ohm og forkortes med symbolet Omega (Ω). Modstand er et udtryk for, hvor svært det er for strømmen at løbe igennem noget.
I = Strøm I’et kommer fra det engelske ord ”intensity” – intensitet. Strøm måles i Ampere (forkortes A) og er opkaldt efter en fransk fysiker ved navn André-Marie Ampère. Strøm regnes som den kraft der kommer igennem et objekt med en given modstand og med en given spænding.
P = Effekt P’et er en forkortelse for Power – effekt. Når strømmen rammer en belastning, vil strømmen afgive noget energi til den belastning den rammer. Effekt måles i watt (W).
Her er et eksempel på, hvordan udregningen skal bruges, hvis man vil finde effekten (P) og kender modstanden (Ω) samt spændingen (V): Eks: Vi har et MOD, som kun kan indstilles via watt (W) og vi har en coil med en modstand (Ω) på 1,8 Ω. Vi vil gerne have en volt (V) på 4,2 V så gøres dette:
U / R = I 4,2 V / 1,8 Ω = 2,3 A – vi dræner altså vores batteri med 2,3 A ved 4,2 V.
Dernæst skal vi udregne hvor høj effekt vi skal skrue op på, for at opnå de 4,2 V:
U x I = P 4,2 V x 2,3 A = 9,8 W – vi skal altså have en effekt på 9,8 W for at opnå en spænding på 4,2 V.
Hvis vi nu har en coil på 0,5 Ω i stedet, men stadig vil have en spænding på 4,2 V ser udregningen således ud:
4,2 V / 0,5 Ω = 8,4 A 4,2 V x 8,4 A = 35,3 W
Her ses det, at når modstanden (Ω) falder, så kræver det en højere effekt (P) for at opnå samme spænding (V).
Har vi nu et batteri, hvor vi kender den maksimale afladning (A) samt en spænding (V) på 4,2 V, og vil udregne hvor lav en modstand (Ω) vi kan trække ud af det, så ser udregningen sådan her ud:
U / I = R 4,2 V / 20 A = 0,21 Ω
Her kan vi se, at alt under 0,21 Ω vil aflade batteriet med mere end 20A, hvilket de færreste batterier kan holde til. Udregningen er meget nyttig hvis man har et mekanisk MOD og gerne vil undersøge den maksimale grænse for ens batteri.
Fandt ikke hvad du ledte efter?
Har du brug for hjælp eller mangler du hurtig svar på dit spørgsmål, så kontakt os endelig - Vores rare kundeservice er altid glade for at hjælpe!